Färdrapporter

OBS! Skriv inte in din e-postadress! Alla kan läsa den och du kan få massor av spam!

Skrivet av Bo Lundgren., den 7. apr, 2012

Långfredag den 6 april 2012.
Vattenriket i Kristianstad.
Väderutsikterna var minst sagt dåliga. Regn och kyla. I programmet rekomenderades stövlar.
Fel, fel! Solen sken fram till lunch och de militära områdena var kruttorra!
Den korta turen skulle ledas av Urban och Göran. Inte ofta får man chansen att vandra i dessa veteraners sällskap, men trots detta valde 2/3 delar den långa. Här fanns mycket gång lagrat i benen.
Terrängen var öppen och det blåste kraftigt, men inte motvind hela tiden.
Vi fick snabbt upp farten och pulsen.
Solen sken och det var nöjsamt.
Vid lunchtid kom molnen. Det gick ganska snabbt att äta påskens läckerheter.
Flera stod på startlinjen före rastens slut.
Men inget regn.
Vi kom in i ett område med mycket blå blommor. Trots tvekan var det klart att det var blåsippor. Jag förevisades av Sigrid, vilken kungjorde att det var hennes sista tur med Laget. Hon flyttade "hem". Verkligen synd! Man kan hoppas på något gästspel i framtiden!
Hur skulle det bli med eftermiddagsfikat?
Det beslutades att hoppa över detta och vandra på till Naturrum, för att hinna in där. Synd på fikat, men trevligt med målet. Utanför Naturrum satte vi oss ned med skydd för vind på torrt träunderlag.
Det förmärktes dock något regnstänk.
Inne i byggnaden kunde man bl.a. beskåda en ruvande pilgrimsfalk, som länkats över från Vattentornet i Kristianstad till en tevebild.
Enl. Pers gps uppmättes sträckan till 16,5 km.
Tack till Kerstin, Gunilla och Sven.
Bo.

Skrivet av Bo Lundgren, den 27. feb, 2012

Söndagen den 26 februari 2012.
Turen går till Koarp på Hallandsåsen, men vart är vi på väg? I höjd med Laholm kör vi tillbaka! Gör ett kort stopp vid sevärdheten Lugnarohögen. Mycket sol och lite blåst.
Vid Koarp startar vandringen om än sent,
kl.1030. Vi skall ju gå 17 km.
Efter cirka en kilometer missar Annika någon tuva i det översvämmade på sina ställen frusna med skogsmaskiner sönderkörda markerna! Gyttjigt blöt i hela båda benens längd! Så kan man inte fortsätta! Som tur är fanns med på turen en som av beslutsvånda på morgonen ej kunnat bestämma klädseln och därför tagit dubbla byxor!
Efter klädbyte, som väl passaade in för lite fika, gick färden vidare.
Lunchen förlades till en höjd, där tillfälle gavs för att sola och njuta av utsikten.
Underlaget hade på en vecka förändrats från snö till vatten och is. Det var stundtals besvärligt. Risken för att falla och bli blöt var stor.
Vid ett tillfälle fick vi hjälpas åt att betvinga terrängen. Men om inte torrskodda så över kom vi.
Som vanligt känns signalen från täten att hålla ihop gruppen, men med älgasteg i främsta linjen, som bara försvinner, blir det alldeles för utsträckt.
Jo då, det finns en kortare tur också, men..
Vi var 25 som fullföljde den långa turen.
En utmaning för flera!
Hälsar Bo och Aase.

Skrivet av Sven Bodenhoff, den 31. jan, 2012

Söndag 29 januari sista chansen att besöka Måkläppen för denna gång. Vi var 25 st som mötte upp för en ganska blåsig vandring. Utöver oss MLV:are var det ett stort antal besökare, unga och lite äldre. Den hårda östliga vinden gjorde det omöjligt att hitta något ställe i lä för en sedvanlig förmiddagsfika, det var bara att vandra vidare hela vägen ut. Även sälarna, som vi vid andra tillfällen sett i riklig mängd, tyckte det blåste för mycket och höll sig under ytan. På återvägen hittade vi en plats där en snabb lunch intogs innan återfärden fortsatte. Det var trots blåsten en fin vandring där även solen tittade fram och innan återresan anträddes togs det även en eftermiddagsfika.

Skrivet av Sven Bodenhoff, den 5. dec, 2011

Så har 2011 års vandringssäsong avslutats. För 1 år sedan traskade vi i 0,5 m djup snö, idag barmark.
Dagens tur började vid biblioteket i Malmö genom Kungs- och Slottsparken ut till Ribersborg. Ut mot Limhamn hade vi en kraftig motvind men vandringen var lätt, inga stättor eller stengärden att ta sig över. Vi rundade småbåtshamnens uppläggningsplats och bort mot Geijersgatan och följde den upp till den gamla järnvägsbanken. På återfärden, med vinden i ryggen, träffade vi vår klubbtjänst, som med stort besvär i den kraftiga blåsten, fått igång elden för att bjuda på grillad korv. Vi bjöds även på lussebullar som Cecilia hade bakat. Vår tidigare färdledare, Urban, hade också dykt upp för lite gemenskap. Annika tackade Gunilla och Kerstin för ett fint jobb, Cecilia för goda lussebullar och dagens turledare för vandringen. Nu återstod bara en lång upploppssträcka till dagens start och målplats, Biblioteket.
Det blev 11 km i ett bra men blåsigt väder för 19 st MLV:are.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR så ses vi igen i slutet av januari.

Skrivet av Bo Lundgren, den 22. nov, 2011

Söndag den 20 november 2011.
Dimma. Dimma.. Kanske var det anledningen till att chauffören tog stora svängar för att komma till målet Timan. Detta oskånska namn som omnämnts i Stockholm på 1200-talet och dessutom är en bergskedja i Ryssland!
Nu är vi mellan Hörby och Svensköp!
25 valde den långa turen och 9 den korta.
Vandringen blev odramatisk och vi följde Skåneleden. Bra underlag och takten rejäl. Lunch kl.13. På vägen gick vi genom Fjällmossen, där vi tidigare vandrat enl flera röster!
Många samtal kom att handla om Mathias.
Bestörtning och undran.
Jag minns hans vanliga mjuka framtoning, men han kunde bita till, som när man vid ett tillfälle klagade på att takten var för hög och svaret blev Prata mindre!
Eller när han som var vanligt lämnat den trygga stigen och brakat in i skogen plötsligt var vilse och sedan lugnande medddelade att Nu visste han var vi var!
Många minns även Söderåsen med bestigning med rep!
Turen mättes idag till nästan 15 km. Detta enligt Pers gps.
Det skulle kunna klarna något under sen eftermiddag, men det var ännu tjockare när vi anlände till Lund.
Annika tackade våra vägvisare.Lång och kort tur.
Tack till Eva och Susan på den långa!
Bo Lundgren.

Skrivet av Sven Bodenhoff, den 13. nov, 2011

Söndag morgon, vaknar till säsongens första dag med minusgrader. Det skulle vara vandring på Linderödsåsen men p.g.a Mathias tragiska bortgång blev det en kortare tur på Söderåsen.
Starten skedde vid Skäralids parkering, upp mot Kopparhatten via trapporna och vidare mot toppen.
Ett ljus tändes och en tyst minut hölls för att minnas Mathias under stillhet.
Vi följde därefter det röda spåret där en del informationstavlor flitigt studerades. I klart väder är det en jättefin utsikt uppe från toppen men idag var det väldigt dimmigt men vackert ändå.
Det blev en ovanligt kort vandring, knappt 8 km, men det kändes lugnt och värdigt.
Vi tackar Margit Gustafson som anordnade den här lite improviserade vandringen.
Samtliga deltagare.

Skrivet av Bo Lundgren, den 1. nov, 2011

Söndagen 30 oktober 2011.
Maglaby kärr. Dimmigt och 10 grader.
Långa turen 19 km och med löfte om branter och hala stenar lockade hälften av vandrarna. Korta turen 10 km valdes av 18. Ibland får man ge sig!
Den korte började vid Tingvalla i Åstorp under ledning av Kerstin Viking, som inte släppte någon före sin vandringstav!
Vi lufsade iväg. Ja, det är skönt att någon gång få dra ned på takten och bara tillbringa en dag i skogen.
Man hinner fördjupa sig i både kamrater och natur!
Det blev ganska många raster!
En obetydlig skylt upplyste om en trestammig gran på samma rot och detta skall vara som det gick att läsa "mycket, mycket ovanligt" En murken stubbe återstod.
En plats med en cirkelformad trädsamling väckte frågor. Vad hade legat här. Dansbana, köksträdgård. En fördjupning i marken kunde tolkas som en liten damm?
På motsatt sida upptäcktes en mossig rest av en trappa. Jo, här hade säkert någon fört ett strävsamt liv!
Vi kom fram till en höjd, varifrån man kunde se ned på Åstorp, om det inte varit för en heltäckande dimma.
Nedkomna tog vi en tur och retur vandring om 40 min. Den gick ganska raskt. Härefter en 15 minuters vandring till mål. Lagom trötta tog vid bussen och samlade in långvandrarna, som verkade ganska pigga efter sin tur.
Annelise som varit eftertrupp samlade som vanligt in kollekten!
Det blir fort mörkt nu!
Tack för turen! Bra som vanligt!
Bo Lundgren.



Skrivet av Sven Bodenhoff, den 24. okt, 2011

Söndagmorgon, vandring runt Dagstorptssjön, vi var 28 st MLV:are som mötte upp, men det var bara 3 st av det starkare släktet. Morgonen började disigt men innan vandringen startade hade det blivit soligt, vilket varade hela dagen. Underlaget var lite "kleggigt" så man fick vara uppmärksam på var fötterna placerades. Första fikapaus intogs vid en scoutgård alldeles vid sjökanten. Efter förtäring fortsatte vi på ett mera lättgånget underlag. Nästa uppehåll skulle ske vid en stenåldersboplats men det var lite hård vind och vi slog läger i skogskanten på andra sidan vägen. Efter mat och vila anträddes färden tillbaka mot bilarna och nu blev det åter lite balbansgång innan eftrmiddagsfikat. Avslutningen blev tyvärr något kortare än planerat p.g.a pågående jakt. Sammanfattningsvis hade vi en mycket lyckad dag och Mathias hade som vanligt gjort ett fint jobb med uppläggning. Det är alltid trevligt att delta i hans vandringar.
Tack Mathias.
Kerstin och Sven.

Skrivet av Bo Lundgren, den 3. okt, 2011

Söndag 2 oktober 2011.
Som vanligt samlades lommaborna vid "Soffan" för färd till Lund, där Pågatåget tog över transporten till HÖÖR.
Dimmigt och 10 grader och vindstilla anträdde vi vandringen ledda av Märta och Cecilia. Vi slog genast in på Brottets bana. Inget olagligt! Det är en nedlagd järnväg för transport av sten.
Det hade aviserats om lämpligheten av stövlar, men efter en veckas sommar gick vi torrskodda, fast gräset var blött.
Rask takt och vi gjorde en avstickare till Ringsjön för beundran av denna. Härefter ett stopp i en gammal äppel- och päronlund, där vi lät oss väl smaka.
Lunch kom tidigt vid nästa stopp vid Ringsjön. Nu bröt solen fram. Detta inspirerade troligen till bad. Ingela tog sig ett dopp från bryggan.
Nu hade vi hälften kvar att vandra. Det gick inte att sitta kvar i solen!
Fortsatt rask takt med flera småstopp.
Vid en helt underbar liten insjö satt vi på sluttningen och fikade. Plötsligt bröts förtrollningen och Bertil kastade sig mot vattnet. Han termos rullande ned i vattnet och med utsträckt kropp lyckades
han rädda termosen!
Nu gick vi mot Höörs mölla, där vi ånyo i solen fikade! Många trevliga avbrott!
Sara blev nostalgisk och berättade om att hon vuxit upp vid en vattenkvarn, som fadern ägt, vid Grännaberget.
Nu återstod upploppet om några km. Passerade genom kyrkogård och det imponerande Stora torget i Höör. Vid stationen avfyrade Sven tacktalet till Märta och Cecilia. Vandringen blev 17 km.
Nu återstod endast att lösa biljett. Lite panik blev det då automaten ej fungerade och vi fick anlita en annan på motsående sida av spåret. Det blev säkert 500 meter extra!
Som vanligt en härlig dag med Vandrarlaget, där dock endast 19 ställde upp! Vi saknade flera......
Tack från Bo och Aase!

Skrivet av Annika Hill, den 5. sep, 2011

Ännu mer om söndagens långvandring:
...så var vi då en liten skara på 13 glada vandrare (inkl Märta och Mathias) som -- om inte sjungandes som i den kända visan -- med mycket spring i benen (uppenbarligen) flitigt och oförtrutet och i frejdigt tempo trampade på över stock och sten under strålande sol och i en ständigt omväxlande terräng. Många vattenpauser blev det i högsommar-värmen, mycket uppskattat var det, mersmak gav det -- och en dag att minnas blev det!
TACK än en gång!

Skrivet av Kerstin Lundblad, den 4. sep, 2011

Söndad 4 september.
Så har den stora utmaningen gått av stapeln, vi var 13 st MLV:are som antog utmaningen att vandra 27 km. Tack till Märta och Mathias för en väl genomförd vandring i omväxlande och vacker natur.

Skrivet av Bo Lundgren, den 22. aug, 2011

Nävlingeåsen 21 aug 2011.
Vilken fantastisk sommardag! Ibland lite svettigt. Förr hette hövdingen Naef i dessa Getaryggstrakter. Dagens hette Sven, som trampade på i lagom takt. Terrängen var mycket vandringsvänlig.
Lite småbackig och lummig.
På hela turen syntes ingen mänsklig varelse. Däremot gjordes djurfynd såsom orm och mullvard. Tyvärr icke levande.
Värre blev då Per gick en runda på lunchrasten - han är outtröttlig- och fann en död ko. Jo, det är sant!
Antalet vandrare var på vår tur 17. Sträckan blev 15 km enl. GPS mätare. Den korta turen gjorde ett guidat besök på Hembygdsmuseet i Nävlinge.
Som vanligt en väl använd dag. Tack!

Skrivet av Sven Bodenhoff , den 6. jun, 2011

Cykel på Bornholm 2-5/6 2011.
Vi var 10 st MLV:are som samlades vid färjeterminalen i Ystad för att cykla och se oss omkring på Bornholm.
Dag 1.
Efter utprovning av cyklar startar vi mot Hasle där vi fikar och provianterar. Ett antal km. senare kommer vi fram till ett riktigt motlut, backen är så brant och lång att den är försedd med trappsteg. Väl uppe fanns möjlighet till vila vid Jons Kapell. En runda till fots på ca. 2,5 km provades av de flertalet, med ytterligare 180 trappsteg att besegra. Straxt innan Sandvig gör vi en sväng ner till Hammarhamnen där vi tog en liten paus innan en jobbig uppfärd tog vid. Nästa anhalt var Sjöljan, vandrarhemmet vi skulle bo på i två nätter. På kvällen gemensam färd in till Sandvig för mat.
Dag 2.
Kort tur till Hammershus, där vi går omkring i ca. 1 tim. Åker sedan vidare mot Olsker för att titta på Ols Rundkirke. PÅ väg mot Olsker passerade vi ett stort antal konstverk i sten, av Ole Christiansen, placerade i skogen. Efter besöket i Rundkirken gick färden vidare mot Helligdomsklipperne som verkligen var sevärt. Färden gick sedan vidare till vandrarhemmet. Kvällen fördrevs som föregående.
Dag 3.
Strålande väder även idag, åkte till Gudhjem, som är ett otroligt backigt samhälle, vissa gator får man inte cykla nerför. Flera besökte Pannekakehuset innan färden fortsatte mot Swaneke. Här blev det ett besök på rökeriet för att äta lunch, men tyvärr var Bolcheriet stängt. Vidare mot Nexö och vandrarhemmet Möbelfabrikken, ett verkligt fint vandrarhem. Kvällen avslutades med lite vin och trevlig samvaro innan vi gick ut för att äta.
Dag 4.
Åker genom Almindingen mot Aakirkeby, passerar ytterligare en Rundkirke som vi gjorde ett besök i. Nylars Rundkirke, som den heter, ser likadan ut på utsidan som Ols men var vackrare på insidan. Tack vare bra väder och medvind hade vi gott om tid så det blev en extra sväng på 6 km. Tidigt i Rönne så det är gott om tid att äta före resan mot Ystad.
Alla dager har vädret varit helt fantastiskt fint och nästa vindstilla och totalt blev cykelturen 16,2 mil.

Skrivet av Sven Bodenhoff, den 23. maj, 2011

Söndagmorgon, ännu en utflykt denna vandringstäta maj. Denna gång gick färden till Grundsjön nära gränsen mellan Skåne och Blekinge. En underbart solig och fin dag kompletterades med en lika fin vandring signerad Eva, Susan och Anita på den längre sträckan och Margit ovh Ulla-Karin på den kortare. Vi fövarnades i bussen att det skulle bli en hel del uppförsbackar, och det stämmde väl detta var åretsbackvandring. Turen började vid Grundsjön och efter en kortare vandring var det dags för en 1:a fikapaus. Under tiden vi rastade passerades vi av kortvandrarna men vi återtog "ledartröjan" när vi fikat klart. Efter en hel del uppför var det tänkt att vi skulle luncha i en skogsglänta men den var ockuperad av skogens alla mygg så vi fortsatte en bit till. Det var nog bra egentligen för nu fick vi fin utsikt precis vid kanten av ett stup. Färden fortsatte genom skogen, för det mesta uppför, tills det åter var dags för fika. Här fanns en del blommande växter som Åse och Bo kunde redogöra för, bland annat blåsuga som tydligen är ganska ovanlig. Vi passerade en björk och en tall som växte direkt på bergshällen, det såg lite overkligt ut. När vi närmade oss Lund fick vi både regn och åska. Annika tackade dagens turledare och så gör även jag. TACK!

Skrivet av Bo Lundgren, den 9. maj, 2011

Hej igen!
Söndagen den 8 maj 2011.
Starten gick i Brantevik. Vi skulle ha börjat längre norrut, men havet hade där tagit stranden, och vår tilltänkte ledare Thomas hade dessutom intagit sängen! I stället snabbinkallades Kerstin som tillsammans med Sven tog ledningen.
8 grader 8 meter/sek från det kalla havet. BRRR. Raskt iväg längs den härliga kusten. Första fikan vid Simris fälad. Här sågs bl.a. småvänderot. Mot Simrishamn.
För att undvika skyltfönster togs vägen genom hamnen! Efter Tobisborg gick vi upp Hallavägen och in i skogen. Upp på hällarna, oförklarligt runt, jämt "slipade". Ingen kunde förklara hur de uppstått. Mat, förbättring av solbrännan och fotvård.
Sedan ned genom Bäckhalladalen och mot havet.
Passerade Baskemölla, där kort stopp gjordes.Mot Vik. Under färden sågs här mången orkidee. Fläckiga blad. Ja, var det nu Adam o Eva eller Marie Jungfru nycklar? Vinden hade nu avtagit nåt eller var det solen som värmde? Kanske slutmålet i Vik hägrade? I god tid stannade vi för en sista fika vid Prästens badkar.
Vilken fantastiskt fin dag!
Tack Sven o Kerstin och alla andra!